|
|
UNIVERSITY OF BUCHAREST FACULTY OF PHYSICS Guest 2024-11-22 2:37 |
|
|
|
Conference: Bucharest University Faculty of Physics 2003 Meeting
Section: Nuclear and Elementary Particles Physics
Title: Studii privind radioactivitatea mediului din zona depozitului national de deseuri radioactive(DNDR) Baita-Bihor
Authors: L. Dinescu, I. Paunica, M. Haralambie, D. Breban
Affiliation: Institutul National de Fizica si Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", Bucuresti, CP MG-6, RO-76900, Romania
E-mail
Keywords:
Abstract: Depozitul National de Deseuri Radioactive (D.N.D.R.) destinat depozitarii finale a deseurilor radioactive de joasa si medie activitate este amplasat in imediata apropiere a carierei de uraniu Baita-Bihor, in partea de sud-est a muntilor Bihor. Depozitul se afla pe raza satului Baita, la circa 4 km de vatra satului.
Pentru a estima influenta pe care o au asupra mediului inconjurator activitatile umane, legate atat de exploatarea miniera cat si de depozitarea deseurilor radioactive, este necesara supravegherea sistematica a nivelului concentratiilor radionuclizilor naturali si artificiali in apa sol si plante, precum si determinarea factorului de transfer sol-planta pentru difertite specii de plante.
In acest scop in anii 2001 si 2002 au fost prelevate probe trimestrial (cu exceptia iernii) din puncte prestabilite. Probele prelevate au fost preparate conform procedurilor noastre specifice. Pentru masurarea probelor si determinarea concentratiilor radionuclizilor a fost folosita metoda de analiza prin spectrometrie gama de inalta rezolutie. Atunci cand rezultatele analizelor au relevat cresteri semnificative ale concentratiilor radioactive, probele au fost suplimentate in vederea resrangerii zonelor de interes.
O atentie deosebita s-a acordat platformei de manipulare a coletelor, pentru determinarea nivelului contaminarii cat si o posibila migrare a radionuclizilor artificiali depozitati.
Astfel radionuclizii 60Co si 137Cs, proveniti din deseurile radioactive, au fost determinati in interiorul platformei de manipulare a coletelor, concentratiile lor variind intre 50-2400 Bq/kg. 60Co nu a fost pus in evidenta in afara paltformei. 137Cs a fost determinat in toate probele de sol, dar valorile concentratiilor radioactive sunt datorate fall-out-ului atmosferic de la Cernobal sau sunt usor crescute. Radionuclizii 238U, 234mPa, 226Ra si descendentii lor au fost gasiti in interiorul platformei si in imediata sa vecinatate in aproape toate probele de sol masurate cateva valori fiind mai mari de 10 kBq/kg. De asemenea 137Cs si 226Ra au fost evidentiati in probele de vegetetie.
Au fost calculati coeficientii de transfer sol-planta (acolo unde a fost posibil) pentru 137Cs si 226Ra. Studiile continua in directia gasirii curbelor de izoconcentratie pentru diferiti radionuclizi si a distributiilor verticale de densitate pentru nuclizii 137Cs si 226Ra.
|
|
|
|