|
|
UNIVERSITY OF BUCHAREST FACULTY OF PHYSICS Guest 2024-11-22 2:14 |
|
|
|
Conference: Bucharest University Faculty of Physics 2005 Meeting
Section: Optics, Spectroscopy, Plasma and Lasers
Title: Studiul formarii de biofilme pe suprafata aliajului de NiTi obtinut prin depunere laser pulsata
Authors: V.C. Dinca1, S. Soare2, A. Barbalat1, C.Z. Dinu1, A. Moldovan1, N. Scarisoreanu1, A. Purice1, C. Constantinescu1, I. Stoica2, T. Vassu2, M. Dinescu1
Affiliation: 1Institutul National pentru Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiei CP: MG16, RO 76900,
Bucuresti, Romania
2 UNIBUC- MICROGEN, Splaiul Independenžei, 91-95, RO 76201 Bucuresti, Romania
E-mail
Keywords:
Abstract: Tinte de mare puritate(99.99%) de Ni si Ti au fost folosite pentru obtinerea de filme subtiri de Nitinol pe substrat de Ti prin tehnica depunerii laser pulsata (PLD).
Compozitia chimica, structura cristalina si proprietatile suprafetei depuse au fost analizate folosind Difractia de raze X, Microscopia de Forta Atomica si Microscopia Electronica de Baleiaj.
S-a demonstrat ca variind parametrii de depunere: lungimea de unda laser, fluenta, presiunea de depunere, distanta tinta substrat, numar de pulsuri putem controla grosimea filmului cat si uniformitatea si rugozitatea acestuia.
Datorita proprietatilor sale unice: (memoria formei, superelasticitate) aliajul de NiTi are o arie larga de aplicatii in domeniul medical. Una din cele mai mari probleme o reprezinta formarea de biofilme la suprafata dispozitivului medical care duce la respingerea implantului de catre organism.Biofilmul este un strat subtire care se dezvolta in mod natural cand bacteriile se dezvolta pe o suprafata inerta. Biofilmele au o mare importanta in sanatatea publica datorita rolului pe care il au in bolile infectioase si mai ales in cazul implanturilor. O mai buna intelegere a proceselor de formare si dezvoltare a biofilmelor duce la elaborarea unei strategii de control a acestora si implicit la o imbunatatire a stabilitatii implanturilor.
Au fost efectuate studii in vitro pe microorganisme precum drojdii: Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces lactis, Candida tropicalis, Candida guillermondi si bacterii: Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Escherichia coli.
Rezultatele noastre arata o slaba aderenta a bacteriilor pe suprafata filmelor subtiri de NiTi obtinute prin depunere laser pulsata fata de suprafata de control.
Nu au fost observate reactii toxice la nivel celular si nici modificari la nivel genetic.
Pe baza rezultatelor de mai sus Nitinolul poate fi considerat un bun candidat pentru aplicatii medicale
|
|
|
|